http://www.crystaldive.com

www.crystaldive.comSAM_3591.JPG

Naptár

2013
<<  >>
jan feb már ápr
máj jún júl aug
sze okt nov dec

Bemutatkozás

BÚVÁRKODJ THAIFÖLDÖN Koh Taon, Thaiföld egyik legszebb szigetén, mindösszesen 65.000 forintból búvár lehetsz, magyar nyelvű oktatással! Részletek: www.kohtaodive.com

2013.04.03. 10:32 Kohtaodream

Gasztronómiai ízutazás Sanyi barátunkkal

Aki ismer engem, az bizonyára tudja, hogy a főzés nem tartozik a kedvenc foglalatosságaim közé. Ati állítólag szeret főzni, ennek ellenére meglehetősen ritkán vesz kézbe fakanalat :) Szoktunk azért nagyjából hetente egyszer magyaros fogásokat főzni, például pörköltet vagy gulyást, mikor hiányoznak már az otthoni ízek, de nagy főzéseket nem sűrűn rendezünk itthon. Elsősorban a fent említett okból kifolyólag, másodsorban pedig azért, mert árban nagyjából ugyanott vagyunk, ha elmegyünk étterembe enni. És aki ismer, az azt is tudja, hogy nem vagyok egy nagy húsevő, és a jó fűszeres, magyaros konyha sem a kedvencem, tehát én remekül elvagyok a jó sok zöldséget és csírát tartalmazó thai ételekkel.

Igen ám, de március végén beköltözött a szomszédunkba Sanyi, aki elsősorban búvárkodni érkezett a szigetre. Viszont igen rövid idő alatt kiderült róla, hogy egy igazi ínyenc :) Erre akkor jöttünk rá, mikor beállított egyik este, hogy hozott pár apróságot grillezni. Na megpróbálom felsorolni, mi minden takart az a 'pár apróság': először is három jó nagy darab, egyenként nagyjából 30 dekás bélszín, laskagomba, valami számomra ismeretlen thai hagymaféle, padlizsán, krumpli, koriander, különböző grill szószok és fűszerek. Mikor Ati meglátta a steak-et, majd kiugrott a bőréből örömében. Mert Aki őt ismeri, az tudja, hogy a steak az egyik kedvenc étele, hát még grillen sütve. El is kezdődött a közös sütés-főzés, valódi ínyenc módra: bepácoltuk a steak-et mindenféle szósszal, majd következett a gomba. De nem ám csak úgy egyszerűen meggrillezve, hanem isteni gombaszósz készült belőle. Még tejszín is került bele, amit én idáig sosem vettem, mert nálam a tejszín itteni ára bőven átlépi a lélektani határt: egy nyavalyás kétdecis kis dobozért nagyjából 800 forintnyi bathot kérnek. No de Sanyit ez nem tántorította el, hiszen mit sem ér a gombaszósz tejszín nélkül. Ebbe aztán tényleg belekerült minden, ami a konyhánkban fellelhető volt a balzsamecettől a gyömbéren át a snidlingig tényleg minden ;) Ezután elkészült a krumpli is köret gyanánt, mely hasonít a hazai petrezselymes krumplihoz, csak petrezselyem helyett korianderrel készült. Végül bepácoltuk a  padlizsánt is, majd kezdődhetett a grillezés :D Mikor elkészült minden, egy jó kis thai sör, a Chang kíséretében kezdtük meg a vacsorát. Azt kell, hogy mondjam, hogy valami fenomenális ízkavalkádban volt részünk :D A bélszín eleve isteni finom volt, na de a gombaszósszal és a korianderes krumplival megbolondítva valami isteni lett. Ati állítása szerint még soha nem evett ilyen finoman elkészített steak-et, pedig már evett jó pár helyen.

SAM_4781.jpg

a.jpg

Mivel a gombaszószból  és a krumpliból jó nagy adag megmaradt, másnap este is folytattuk a grillezést, csak ezúttal karaj volt a főfogás marha helyett. Arra gondoltam, hogy ezúttal cukkinit süthetnénk a padlizsán helyett, hát azt kell, hogy mondjam, tartogat még nekem meglepetéseket ez a sziget... Lehet kapni cukkinit, valószínűleg import áru, mert drágább volt kilója, mint a sertéskarajnak: 145 bahtot, azaz közel 1000 ft-ot kérnek érte. Viszont így legalább megvan a következő zseniális ötletünk a vállalkozásra: cukkinit fogunk termeszteni a kertünkben :D

Következő nap Sanyinak az az ötlete támadt, hogy megmutatja nekünk, milyen az igazi marhapörkölt :D Nosza, rajta, nem vagyunk mi semmi jónak az elrontója :) Viszont a bevásárlásnál kisebb problémák adódtak, hiszen nem nagyon leltünk rá néhány elengedhetetlen fűszerre, többek között babérlevélre és köményre. Én próbáltam rábeszélni Sanyit, hogy nyugodtan hagyjuk ki ezeket, de ő nem tágított, az ő marhapörköltje mit sem ér babérlevél és kömény nélkül. Nem maradt így más hátra, elindultunk fűszernézőbe. Sajnos nem volt könnyű dolgunk a boltokban, mert ezt a két fűszernövényt itt nemigen ismerik, hiába magyaráztuk angolul, hogy mit szeretnénk, nem értették :) Végül az egyik nagyobb áruházban rátaláltuk a babérlevélre, aminek kissé menta illata volt, de oda se neki :D Köményt is találtunk, melynek az ára az aranyéval vetekszik, de nincs mese, meg kell venni a cél érdekében ;) (szóval aki legközelebb jön hozzánk látogatóba, hozzon magával legyen szíves egy zacskó köményt és babérlevelet ;))

Viszont be kell, hogy valljam, a végeredmény tökéletes lett, fantasztikus marhapörköltet főzött Sanyi, hozzá sós krumplit és uborkasalátát készített. Igazi ínyenc módjára az uborkasalátát is meg kellett bolondítani, került bele hagyma, paprika, sőt még egy kis kapor is :)

Nem untatlak tovább benneteket a következő fogás, a csirkepaprikás részletezésével, ez volt a tegnapi vacsora, ehhez természetesen galuska dukált :D Erre az estére meghívtuk az ausztrál barátunkat, Heath-t is, aki meg van róla győződve a sokadik magyar vacsora után, hogy a sziget legnagyobb business-e egy magyar étterem lenne. Szeretettel várjuk hozzá a vállalkozó kedvű befektetőket ;)

Végül essen néhány szó a thai gyümölcsökről, melyek közül jónéhányat Sanyinak köszönhetően ismertünk meg. Akkora választék van a zöldségesnél a helyi gyümölcsökből, hogy a legtöbbjükről fogalmunk sincs, mit rejteget belül, így nem igazán kísérletezgettünk :) Viszont Sanyi a minap beállított egy zacskó furábbnál furább gyümölccsel, melyek kivétel nélkül isteni finomak, így utánanéztem az internetet, mit is ettünk valójában :D

SAM_4775.jpg

SAM_4779.jpg

A bal szélső a mangkut vagy európaiasan mangosztán, ennek a lila színű vastag része a héja, a középső világosabb része középen egy maggal az ehető rész, és ha meghámozzuk, kicsit hasonlít külsőre és állagra a licsire. Az íze kissé savanykás és édes, jó lédús, zamatos, nagyon-nagyon finom, a második kedvenc lett :) Nekem a legjobban a sárgabarackra hasonító ovális ún. ponlamai ízlik, ez kicsit savanyúbb, de nagyon frissítő és isteni finom :D A csúnya szőrös az ún. hamis licsi, azaz rambután, számomra teljesen a licsire hasonlít, nem tudom, miért nevezik hamisnak :) A jobb szélső apró bogyócskákat rendszeresen látom az út szélén árulni, igen gyakori ezen a szigeten, lam-jaj a neve. A többi gyümölcs után nekem kissé íztelen, szóval nem lett a kedvencünk, de legalább megkóstoltuk :D

Hát így teltek nálunk az utóbbi napok, köztük a húsvét is, Sanyinak köszönhetően egy igazi ízutazásban volt részünk. Mivel sajnos két nap múlva el kell hagynia a szigetet, lassanként visszaszokunk a jól megszokott thai ételekhez, amik természetesen semmivel sem rosszabbak a hazaiknál, csakhát nem ezekhez szokott a mi gyomrunk :)

Köszönjük neked ezt a sok finomságot, Sanyi!

SAM_47.jpg

SAM_4788.jpg

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása