http://www.crystaldive.com

http://www.crystaldive.com

www.crystaldive.comSAM_3591.JPG

Naptár

2014
<<  >>
jan feb már ápr
máj jún júl aug
sze okt nov dec

Bemutatkozás

BÚVÁRKODJ THAIFÖLDÖN Koh Taon, Thaiföld egyik legszebb szigetén, mindösszesen 65.000 forintból búvár lehetsz, magyar nyelvű oktatással! Részletek: www.kohtaodive.com

2014.05.28. 11:16 Kohtaodream

Kókuszgolyó thai módra

Tulajdonképp Ati ötlete volt a kókuszgolyó, és a történet onnan indult, hogy egy szokásos napunkon ültünk a hajón két merülés között és épp az ebédünket fogyasztottuk, mikor is elővettem egy kókuszos kekszet desszert gyanánt, olyat, amilyet akkor vásároltam először. Ezt a kekszet úgy képzeljétek el, mint egy egyszerű háztartási keksz, csak éppen kókuszos ízesítéssel. Ahogy majszoljuk, Ai azt mondja, ebből egész jó kókuszgolyót lehetne csinálni. Nahát, egész jó ötlet :) Már csak azért is, mert a thaioknak ugye nem az erősségük a desszert, a gyümölcsön és a banános palacsintán kívül gyakorlatilag semmilyen édességük nincsen. Sütőnk meg ugye nincsen, tehát az édesség iránti szenvedélyünknek másfél évente tudunk hódolni, mikor hazalátogatunk.

No, akkor nézzük csak, mi minden kell a kókuszgolyóhoz: a keksz ugye adott, darálónk ugyan nincsen, de majd csak improvizálok otthon valamit :) Vaj, cukor, rum, tej van otthon, kakaóport itt nem lehet kapni, de otthonról hoztam jó kis keresű holland kakaót, az tökéletes lesz hozzá. Végül egy viszonylag fontos alapanyag, a kókuszreszelék, ami ugyan nincs otthon, de elszaladok valahová és beszerzem, hiszen a kókuszdió hazájában élünk. Egyszerű! Vagy mégsem??? Az első boltban nincs, no sebaj, gondoltam, épp kifogytak belőle. Másodikban sincs, harmadikban sem, sőt az egész szigetet bejártam, sehol nincs. Nem akartam elhinni, hiszen a kókusz itt minden formában kapható: frissen, szívószállal a közepén, kókusztej, kókuszolaj, kókuszkrém formájában. De valahogy szárítva ezek szerint itt nem divat. Ha utánagondolok, valóban nemigen láttam még kókuszreszeléket semmilyen ételben. Azért még teszek egy próbát, felhívom Csengét Bangkokban, ott azért kicsivel nagyobb a választék. Ő is körülnézett, talált is, bár csak egyetlen olyan üzletben, ami kifejezetten külföldiek számára tart mindenféle nyugati élelmiszert. No de mi most szerettünk  volna kókuszgolyót enni, nem 1 hónap múlva :) Akkor gondolkozzunk csak el, milyen megoldást lehetne találni. Bementem a sarki fűszereshez, megnéztem a lehetőségeket, végül egy zacskó darált mogyoróval tértem haza, úgy gondoltam, ezzel fogom beborítani a golyókat. Mégiscsak jobb mint a semmi :)

Hát mit ne mondjak, nem gondoltam, hogy ilyen bonnyolult lesz beszerezni a hozzávalókat.  No de akkor jöjjön a megvalósítás :) Darálóm ugye nincs, akkor lássuk csak, mivel tudom ezt helyettesíteni. Először betettem a kekszet három darab nejlonzacskóba és elkezdtem egy fakanállal ütlegelni. Nem mutatkozott túl hatékonynak a módszer, ráadásul a zacskók kiszakadtak, szanaszét szóródtak a kekszdarabok :) Végül beleborítottam a kekszet egy tálba, és egy masszív pohár aljával aprÍtottam össze. Nem mondom, hogy gyorsan ment és tökéletes lett az eredmény :D

2014-05-27 10.32.52.jpg

 A tej helyett kókusztejet használtam, és tettem a masszába kókuuszkrémet is, hogy azért mégiscsak emlékeztessen minket a dolog a jó kis otthoni ízekre. Végül egész jó kis massza kerekedett belőle.

2014-05-27 10.37.54.jpg

Már csak a 'kókuszreszelék' hiányzik és kész is. A végeredmény jobb lett, mint amire számítottam :) Íme:

2014-05-27 10.46.51.jpg

Ha minden igaz, szombatok érkezik egy 'mentőcsomag' Bangkokból Csengének és Tominak köszönhetően, és végre igazi kókuszgolyót is tudok majd csinálni. Az eredményről feltétlenül beszámolok majd ;)

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása